| |     ћирилица | english  
Naslovna
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

             Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu delegacija Republike Srbije na čelu sa ambasadorkom Republike Srbije pri Savetu Evrope Suzanom Grubješić i Konzulom Republike Srbije u Strazburu, dr Slavoljubom Carićem, posetila je vojno groblje Kronenburg u Strazburu, gde su, između ostalih sahranjeni vojnici iz Srbije. 

              Tom prilikom položen je na glavni spomenik palim borcima lovorov venac sa prigodnim tekstom koji je ispisan na lenti u boji državne zastave.Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

Ministarstvo spoljnih poslova 14. marta 2024. godine donelo je odluku br. 24-596/30-2024/01 o sufinansiranju projekata koji svojim kvlaitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Uvid u objavljene odluke o sufinansiranju projekata možete ostvariti na sledećim linkovima:

www.mfa.rs

https://dijaspora.gov.r/konkursi2024Otvaranje Nedelje frankofonije u Strazburu

Konzul Slavoljub Carić prisustvovao je 15. marta 2024. godine ceremoniji otvaranja nedelje frankofonije u Strazburu.Tom prilikom sreo se sa Jean Hansmaennelom, predsednikom Francuske Alijanse u Stazburu i  Deniom Bahadir Ben El Habbes, direktorkom Francuske Alijanse u Strazburu. Upoznao ih je sa odlukom Vlade RS da Republika Srbija postane punopravni član Organizacije za frankofoniju. Takođe, govorio je o mnogobrojnim vezama Republike Srbije i Republike Francuske u oblasti obrazovanja i kulture.

Tokom nedelje frankofonije, koja zvanično počinje 18. marta 2024. godine, biće održane tri konferencije, veče muzike i poezije Afrike i Kariba, kao i izložba slika pod nazivom „S one strane granica“.  Konzul Carić na liturgiji povodom Sretenja i Dana državnosti

 

Konzul Republike Srbije dr Slavoljub Carić prisustvovao je danas liturgiji povodom Sretenja i proslave Dana državnosti Republike Srbije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Strazburu. Liturgiju je služio sveštenik protojerej Petar Lukić.Konzul Carić sa predsednikom regiona Grand Est Lerojem

Konzul Slavoljub Carić se 8. februara 2024. godine sreo sa Frankom Lerojem, predsednikom regiona Grand Est, koji je na predavanju u Udruženju evropskih parlamentaraca govorio o sebi, regionu i prioritetima svog rada. 

Leroj je izabran za predsednika regiona Grand Est 13. januara 2023. godine, nasledivši svog prethodnika Žana Rotnera.Prethodno je gospodin Leroj bio gradonačelnik grada Epernea više od 22 godine, od 2000. do 2023. godine. U međuvremenu, pridružio se Regionalnom savetu Grand Est 2016. godine, a nakon  izbora 2021. godine izabran je za prvog potpredsednika regionu, zadužen za životnu sredinu, ekološku tranziciju i dekarbonizaciju što su ujedno prioriteti njegovog sadašnjeg mandata.

Inače, region Grand Est je nastao 1. januara 2016. spajanjem Alzasa, Šampanj-Ardena i Lorene. Njega čini 10 departmana. Sa više od 5,5 miliona stanovnika, ima udeo od 8,4% u populaciji Francuske. Duboko evropski, region Grand Est je jedini region u Francuskoj koji deli granice sa 4 zemlje: Nemačkom, Belgijom, Luksemburgom i Švajcarskom. To je i najveća francuska regija po broju opština i vodeći poljoprivredni region Francuske i drugi industrijski region Francuske.Konkurs za sufinanisiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
 
Obaveštavamo Vas da je Odlukom MSP br. 24/30-2024/01 od 19. januara 2024. godine raspisan Konkurs za sufinanisiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.
 
Konkurs će biti otvoren u periodu od 1. februara 2024. godine (od 15.30 časova) do 12. februara 2024. godine (do 15.30 časova).
 
Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:


ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE
 
 
 
Poštovani sugrađani,
Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, doneo
 
 
 
ODLUKU O RASPISIVANJU IZBORA
ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE
 
Izbori će se održati u nedelju, 17. decembra 2023. godine. 
 
Obaveštavamo vas da svi punoletni građani, državljani Republike Srbije, koji se nalaze u Republici Francuskoj, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ukoliko se do subote, 25. novembra 2023. godine (rok ističe u ponoć tog dana) prijave za glasanje u inostranstvu i to diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji.
 
Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podatka, da će birač glasati u inostranstvu (zahtev možete preuzeti OVDE), bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.
 
Popunjen zahtev (ili zahteve), uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, iščitane lične karte), moguće je dostaviti putem pošte (adresa: Consulat de la République de Serbie Strasbourg, 26, Avenue de la Forêt Noire 67000 Strasbourg), na mejl konzulata (consulate.strasbourg@mfa.rs) ili lično, u ovom Konzulatu, radnim danima.
 
Jurisdikciono područje Konzulata R. Srbije u Strazburu obuhvata: 10 AUBE, 25 DOUBS, 51 MARNE, 52 HAUTE MARNE, 54 MEURTHE & MOSELLE, 55 MEUSE, 57 MOSELLE, 58 NIEVRE, 67 BAS – RHIN, 68 HAUT – RHIN, 70 HAUTE SAONE, 88 VOSGES, 89 YONNE, 90 TERRITOIRE DE BELFORT.
 
Za ostale delove Francuske, nadležna je Ambasada R. Srbije u Parizu. Biračko pravo u ovom konzulatu mogu ostvariti i oni državljani R. Srbije koji pouzdano znaju da će 17.12.2023. turistički boraviti u Strazburu. Uslov je da se prethodno prijave na naš birački spisak, na osnovu sledećeg uputstva, odnosno postupka prijave:   
 
Obaveštenje o postupku prijave: Da bi se ostvarilo biračko pravo, državljani Republike Srbije mogu na osnovu Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije (MDULS) odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs
 
a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podataka u inostranstvu;
 
 
 b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:
 
 
 
 
 
Neophodno je popuniti "Zahtev za upis u birački spisak podataka, da će birač glasati u inostranstvu", bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.


Proslava crkvene slave sveta Petka u Lugresu

Konzul Republike Srbije dr Slavoljub Carić, prisustvovao je, 22.10.2023. godine, proslavi crkvene slave sveta Petka u Lugresu, za područje parohije Monbelijar i Belfor. Liturgiju su služili sveštenici protojerej Petar Lukić i jeromonah Maksim Ilić.Intervju konzula Carića za list Dijaspora dnevno: Srbi u Francuskoj su vredni i obrazovani, patriote privržene matici

Konzul Republike Srbije u Strazburu, dr Slavoljub Carić, je za list Dijaspora dnevno dao intervju na temu aktivnosti Konzulata Republike Srbije u Strazburu u dosadašnjem i narednom periodu. Konzul je takođe pohvalio profil dijaspore na svom konzularnom području.

Ceo intervju možete pročitati klikom na link Dijaspora dnevnoKonkurs za sufinanisiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta, u oblasti Obrazovanja

Obaveštavamo Vas da je Odlukom MSP br. 256/30-2023/01 od 12. oktobra 2023. godine, raspisan Konkurs za sufinanisiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta, u oblasti Obrazovanja.

Konkurs će biti otvoren u periodu od 13. oktobra 2023. godine do 23.oktobra 2023. godine.

Sve informacije o načinima prijavljivanja i uslovima samog Konkursa možete pronaći putem linka http://www.dijsapora.gov.rs/konkursi2023.phpKNJIGA ŽALOSTI U KONZULATU RS U STRAZBURU

Odlukom Vlade Republike Srbije od 3.maja 2023 godine, povodom tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" proglašena je trodnevna žalost na čitavoj teritoriji Republike Srbije počevši od petka 05.maja zaključno sa nedeljom 07.majem 2023.godine.

Konzulat Republike Srbije u Strazburu izražava iskreno saučešće porodicama nastradalih i zahvaljuje u njihovo ime na porukama podrške u nenadoknadivom gubitku.

Knjiga žalosti biće otvorena od 05 maja do 07. maja 2023. Saučešće se može uručiti elektronskim putem:

consulate.strasbourg@mfa.rs

 

 POPIS STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2022.GODINE

1. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova se sprovodi u R. Srbiji u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine.


Opširnije...
PRIJAVA BIRAČA ZA GLASANJE U KONZULATU RS U STRAZBURU

Konzulat Republike Srbije u Strazburu obaveštava državlјane Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji koji žele da svoje biračko pravo na predstojećim izborima, raspisanim za 3. april 2022. godine, ostvare u Konzulatu RS u Strazburu da do 12. marta 2022. godine mogu podneti Zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Zahtev se može podneti lično u Konzulatu RS u Strazburu, 26, Avenue de la Foret Noire, 67000 Strasbourg, poštom, e-mailom: konzulat.strazbur@mfa.rs.

Uz čitko popunjen obrazac potrebno je dostaviti i čitlјivu kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.

Mole se birači da pre prijavlјivanja izvrše uvid u jedinstveni birački spisak na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije - www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak i provere da li su upisani u JBS.

Ukoliko lice nije upisano, potrebno je podneti i zahtev za upis u jedinstveni birački spisak.

Ukoliko bude dovolјno prijavlјenih birača, Republička izborna komisija će doneti odluku o otvaranju biračkog mesta u Konzulatu RS u Strazburu.

1. Novi formular Zahteva za upis u Jedinstveni birački spisak možete preuzeti OVDE

2. Novi formular Zahteva za upis činjenice da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti OVDEPRIJAVLЈIVANJE ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU DO 12. MARTA

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:


Opširnije...
VUČIĆ: SLAVEĆI SRETENJE ŠALЈEMO PORUKU DA ŽELIMO SLOBODNU, JAKU I MODERNU SRBIJU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i tom prilikom poručio da slaveći Sretenje, činimo posvetu našim velikim prethodnicima i šalјemo poruku da želimo slobodnu, jaku, i modernu Srbiju.


Opširnije...
SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA DELEGACIJOM FRANCUSKE RAZVOJNE AGENCIJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Francuske razvojne agencije (AFD) sa kojom je razgovarao o strateškom partnerstvu i saradnji između dve zemlje, kao i o projektima na kojima će Srbija i Francuska blisko sarađivati u predstojećem periodu.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: GLAS SRBIJE SE DANAS MNOGO PAŽLJIVIJE SLUŠA U PARIZU

 Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, na kraju dvodnevne zvanične posete Francuskoj, da se glas Srbije danas u Parizu mnogo pažljivije sluša, što je rezultat politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog ličnog odnosa sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: OBJEDINITI JOŠ VIŠE SRPSKU DIJASPORU U FRANCUSKOJ

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas se, na kraju dvodnevne zvanične posete Francuskoj, sastao u Parizu sa predstavnicima srpske dijaspore, sa kojima je razgovarao o položaju Srba u toj zemlji i potrebi da se udruženja okupe u zajedničkom delovanju na negovanju svog identiteta, ali i promociji Srbije i srpske kulture.


Opširnije...
SELAKOVIĆ U PARIZU POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK KRALJEVIMA PETRU I ALEKSANDRU KARAĐORĐEVIĆU

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković položio je danas u Parizu venac na Spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru Karađorđeviću, i istakao tom prilikom da je za Srbiju i Srbe Francuska uvek imala posebno mesto i značaj, i da o tome svedoči, ne samo istorijsko savezništvo, već i savremeni odnosi naših država.


Opširnije...
SELAKOVIĆ I LE DRIJAN: DUBOKI ODNOSI SRBIJE I FRANCUSKE

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, nakon razgovora sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom Le Drijanom, da je našoj zemlji podrška Francuske veoma važna, posebno u oblastima evrointegracija i ekonomije.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: SARADNJA SRBIJE I FRANCUSKE BELEŽI KONSTANTAN NAPREDAK

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zvaničnu posetu Francuskoj započeo je sastankom u Nacionalnoj skupštini gde je razgovarao sa predstavnicima oba doma Parlamenta.


Opširnije...
OTVARANJE KLASTERA 4 VAŽNA PREKRETNICA ZA SRBIJU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je u Briselu, nakon Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, na kojoj je otvoren Klaster 4, koji obuhvata četiri poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, da je današnji dan veoma značajan i da predstavlja veoma važnu prekretnicu za Srbiju.


Opširnije...
REFERENDUM: GLASANJE U INOSTRANSTVU

Povodom republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije koji je raspisan za 16. januar 2022. godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaklјučenja jedinstvenog biračkog spiska (25. decembar 2021. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u inostranstvu.


Opširnije...
OBAVEŠTENЈE ZA BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANЈU BIRAČKOG PRAVA NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU

Na osnovu člana 16. stav 2. i člana 24. stav 3. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 i 90/21), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

OBAVEŠTAVA BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANјU BIRAČKOG PRAVA NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaklјučenja jedinstvenog biračkog spiska (25. decembar 2021. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u inostranstvu.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: ODNOSI I SARADNJA S FRANCUSKOM U DUHU STRATEŠKOG PARTNERSTVA

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Francuske Pjerom Košarom.


Opširnije...
SELAKOVIĆ RAZGOVARAO SA ŽIOFREOM I AMBASADORIMA EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU akreditovanih u našoj zemlji.


Opširnije...
SRBIJA OČEKUJE PODRŠKU ZA OTVARANJE KLASTERA DO KRAJA GODINE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru.


Opširnije...
VAŽNA ULOGA UNESKA ZA OČUVANJE SRPSKE BAŠTINE NA KOSMETU

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je bitna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.


Opširnije...
PREDSEDNIK VUČIĆ PRIMIO AKREDITIVNA PISMA NOVOIMENOVANOG AMBASADORA REPUBLIKE FRANCUSKE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Francuske Pjera Košara, poželeo mu dobrodošlicu i izrazio uverenje da će i u toku njegovog ambasadorskog mandata biti nastavljen uspešan razvoj srpsko-francuske saradnje na osnovama tradicionalnog prijateljstva i dogovorenog strateškog partnerstva.


Opširnije...
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA KONFERENCIJI UJEDINJENIH NACIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA COP26 ODRŽANOJ U GLAZGOVU

 

Obraćanje predsednika republike srbije na konferenciji ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu.


Opširnije...
KONTINUIRANA KOMUNIKACIJA SRBIJE SA EU O DALJIM REFORMAMA

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, zajedno sa ministarkom za evropske integracije i glavnim pregovaračem Jadrankom Joksimović, sastala se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU.


Opširnije...
SELAKOVIĆ PRED SBUN: DIJALOG I PRIMENA POSTIGNUTIH DOGOVORA JEDINI PRAVI PUT ZA REŠAVANJE OTVORENIH PITANJA

Govor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na sednici SBUN posvećenoj radu UNMIK-a


Opširnije...
SASTANAK NA VISOKOM NIVOU POSVEĆEN OBELEŽAVANJU 60. GODIŠNJICE POKRETA NESVRSTANIH ZEMALJA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Sastanku na visokom nivou, posvećenom obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zamalja, i tom prilikom istakao da je ovo jedinstvena prilika da se razgovara o svim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da se grade novi mostovi prijateljstva i saradnje.


Opširnije...
SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA AMBASADORIMA ZEMALJA KVINTE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadore zemalja članica Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa Delegacije Evropske unije, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova i Metohije.


Opširnije...
PREDSEDNICA VLADE BRNABIĆ NA GLOBALNOM КOVID-19 SAMITU U ORGANIZACIJI BELE KUĆE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas video-porukom na Globalnom Кovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće, koji je otvorio predsednik SAD Džozef Bajden.


Opširnije...
SASTANAK SA ČLANOVIMA DELEGACIJE SENATA REPUBLIKE FRANCUSKE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas delegaciju Senata Republike Francuske i tom prilikom istakao da Srbija i Francuska stalno potvrđuju svoje istinsko i postojano prijateljstvo, kao i opredeljenje da sarađuju u svim oblastima od zajedničkog interesa. S tim u vezi, predsednik Vučić je naveo primere uspešne ekonomske saradnje, kakvo je učešće eminentnih francuskih kompanija u upravljanju aerodromom i izgradnji metroa u Beogradu, i istakao značaj zajedničkih projekata za ekonomski napredak naše zemlje.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: SRBIJA TRAJNO OPREDELJENA ZA INTENZIVNU SARADNJU NA SVIM NIVOIMA SA FRANCUSKOM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa delegacijom Grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan u Senatu Francuske, koju je predvodila senatorka Marta de Sidrak.


Opširnije...
OPROŠTAJNA POSETA AMBASADORA REPUBLIKE FRANCUSKE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Republike Francuske Žan-Luja Falkonija, kome je zahvalio za predanost jačanju srpsko-francuskih odnosa, pokazany tokom boravka u Beogradu.


Opširnije...
PREDSEDNIK VUČIĆ: ODLUČILI SMO - NAŠ CILJ JE EU, ALI JE KINA VAŽAN PARTNER

Mi smo se odlučili - naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblatu“ i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.


Opširnije...
SRBIJA OSTVARILA VELIKI USPEH U OBLASTI DIGITALIZACIJE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu posvećenom digitalizaciji i IT sektoru, koji je održan u Njujorku, da je, otkako je postala premijerka, najponosnija na uspeh Srbije u oblasti digitalizacije.


Opširnije...
ČESTITKA PREDSEDNIKU REPUBLIKE FRANCUSKE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je predsedniku Republike Francuske Emanuelu Makronu čestitku povodom nacionalnog praznika, u kojoj se, između ostalog, kaže:


Opširnije...
MINISTAR SELAKOVIĆ ČESTITAO NACIONALNI DAN FRANCUSKE

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku ministru za Evropu i spoljne poslove Žan-Ivu Le Drijanu povodom nacionalnog dana Francuske.


Opširnije...
SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA NAČELNIKOM GENERALŠTABA VOJSKE REPUBLIKE FRANCUSKE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je načelnika Generalštaba oružanih snaga Republike Francuske generala armije Fransoa Lekoantra, sa kojim je konstatovao da su bilateralni odnosi dveju zemalja u usponu, uključujući i saradnju u oblasti odbrane.


Opširnije...
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA

Poštovani predsedniče, dame i gospodo, članovi delegacija,

U svom izlaganju ukazaću na nekoliko aktuelnih pitanja koja se tiču nadležnosti Mehanizma – naime, mogućnosti izdržavanja kazni izrečenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Republici Srbiji, aktuelnom praksom onemogućavanja prevremenog puštanja na slobodu osuđenih, kao i obaveze Mehanizma u pogledu zaštite osuđenih lica.


Opširnije...
VUČIĆ I FALKONI: DALJE JAČANJE ODNOSA SRBIJE I FRANCUSKE

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučiž primio je ambasadora Republlike Francuske Žan-Luja Falkonija, sa kojim je razgovorao o bilateralnim odnosima, napretku naše zemlje na evvropskom putu, kao i situaciji u regionu i budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.


Opširnije...
MINISTAR SELAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU USLUGU „E-KONZULAT“

U Beogradu je danas predstavljena nova usluga Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat”, namenjena stranim državljanima koji apliciraju za vizu i žele da dođu u Srbiju da rade.


Opširnije...
PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO PUTEM VIDEO LINKA SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE MMF

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn. Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije.


Opširnije...
SASTANAK SA REGIONALNIM DIREKTOROM SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA EVROPU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas regionalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansa Klugea, sa kojim je razgovarao o saradnji u borbi protiv pandemije Kovid-19, kao i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.


Opširnije...
SZO OCENILA IMPRESIVNIM PROCES IMUNIZACIJE U SRBIJI

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: PRIŠTINA ISTRAJAVA U KAMPANJI MRŽNJE PREMA SRPSKOM NARODU

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: POLITIČKI EKSTREMIZAM ALBANACA NA KIM SVE JAČI

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.


Opširnije...
SRBIJA OPREDELJENA ZA INTENZIVNIJU SARADNJU SA MEĐUNARODNOM ORGANIZACIJOM FRANKOFONIJE

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa Grupom frankofonih ambasadora (GAF) u Srbiji, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje Srbije i Međunarodne organizacije Frankofonije.


Opširnije...
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.


Opširnije...
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA 17. MART 2004. GODINE - POGROM NA KOSOVU I METOHIJI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.


Opširnije...
REPUBLIKA SRBIJA U MESECU FRANKOFONIJE

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava „Mesec Frankofonije“. Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Ambasada R. Srbije u Parizu vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku.FRANCUSKI PRIVREDNICI ZAINTERESOVANI ZA ULAGANJA U SRBIJI

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa delegacijom francuskih privrednika – MEDEF, čije kompanije posluju u mnogim zemljama sveta, ali i na tržištu Srbije, i tom prilikom ocenila da tako brojna delegacija dokazuje zainteresovanost za ulaganje u našu zemlju.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: BORBA PROTIV SVIH OBLIKA KRIMINALA PRIORITET VLADE SRBIJE

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.


Opširnije...
ODRŽAN PRVI SASTANAK RADNE GRUPE ZA SARADNJU SA MEĐUNARODNOM ORGANIZACIJOM FRANKOFONIJE

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije danas je održan prvi sastanak interresorne Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, čiji je predsednik ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.


Opširnije...
MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI PORFIRIJE IZABRAN ZA PATRIJARHA SRPSKOG

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.


Opširnije...
SASTANAK SA AMBASADOROM REPUBLIKE FRANCUSKE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Republike Francuske Žan-Luja Falkonija, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, u svetlu prošlonedeljne posete Parizu i sastanka sa predsednikom Emanuelom Makronom.


Opširnije...
VUČIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA DIJALOG O KIM, ALI NEĆE BITI PONIŽAVANA

 

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.


Opširnije...
PREDSEDNIK VUČIĆ U RADNOJ POSETI PARIZU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u radnoj poseti Parizu, gde se sastao sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim je razgovarao o odnosima Beograda i Prištine, evropskom putu Srbije i podršci Francuske na tom putu, kao i bilateralnim odnosima dve zemlje.


Opširnije...
KOMUNIKACIJA VUČIĆA I MAKRONA UČESTALA, SUSRET ODLIČNA STVAR

Komunikacija između predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona je veoma učestala, poručio je večeras ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dodajući da je odlična stvar da se predsednik Srbije, čak i u trenutnim međunarodnim okolnostima obeleženim epidemijom Kovida-19, viđa ili čuje sa svetskim liderima Selaković je gostujući na TV Pink rekao da ga ne čudi što će se sutra održati sastanak dvojice zvaničnika i naveo da je agenda veoma sadržajna.


Opširnije...
VUČIĆ: SRBIJA PO RASTU PRVA U EVROPI

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.


Opširnije...
VUČIĆ: SRBIJA OSTAJE NA KURSU POBEDNIČKE POLITIKE STABILNOSTI

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.


Opširnije...
PREDSEDNICA VLADE SRBIJE PRVA EVROPSKA PREMIJERKA KOJA JE PRIMILA ANTIKOVID VAKCINU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.


Opširnije...
SASTANAK SA AMBASADORIMA ZEMALJA ČLANICA EU AKREDITOVANIH U SRBIJI I ŠEFOM DELEGACIJE EU

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.


Opširnije...
VODIČ KROZ MERE PODRŠKE RAZVOJU INOVATIVNE PRIVREDE

VODIČ KROZ MERE PODRŠKE RAZVOJU INOVATIVNE PRIVREDEREŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLIKU FRANCUSKU

REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE

U REPUBLIKU FRANCUSKUODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA

ODLUKA O SUFINANSIRANJU PROJEKATA

ZA SRBE U REGIONU

 

ODLUKA O SUFINANSIRANJU PROJEKATA

ZA DIJASPORUVAŽNO OBAVEŠTENJE - LAŽNI SAJT ZA PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

Saopštenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu možete pročitati OVDE.KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA

Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja možete pronaći OVDEPARLAMENTARNI IZBORI 2020

  PRIJAVA ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU

Pozivamo sve punoletne građane Republike Srbiјe, koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, da glasaјu u Konzulatu u Strazburu na izborima za narodne poslanike zakazanim za 21. jun 2020. godine. Uslov јe da su upisani u јedinstveni birački spisak i da do ponoći 30. maja 2020. godine (zakonski rok) podnesu Konzulatu u Strazburu, sledeća dokumenta:

1. Zahtev za glasanje u inostranstvu

Zahtev za glasanje u inostranstvu (Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak za glasanje u inostranstvu) mora biti svojeručno potpisan. Zahtev možete preuzeti OVDE

2. Fotokopija važećeg dokumenta

Uz zahtev je obavezno priložiti fotokopiju važećeg dokumenta: pasoša ili lične karte Republike Srbije.

U slučaju da lice nije upisano u jedinstveni birački spisak, potrebno je istovremeno sa Zahtevom za glasanje u inostranstvu, podnese i Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak Republike Srbije. Zahtev možete preuzeti OVDE. Da li je lice upisano u jedinstveni birački spisak moguće je proveriti na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: https://upit.birackispisak.gov.rs

Podnošenje prijave Prijave se mogu podneti lično u Konzulatu Republike Srbije u Strazburu, ili slanjem zahteva i fotokopije ličnog dokumenta putem pošte na adresu Konzulata RS u Strazburu 26, Avenue de la Foret Noire, 67000 Strazbur ili na e-mail: konzulat.strazbur@mfa.rs

Važno

Državljani Republike Srbije koji poseduju važeća dokumenta ali nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, ne mogu da se prijave za glasanje u inostranstvu.KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA

Odlukom Ministarstva spoljnih poslova Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore poništeni su i biće ponovo raspisani po prestanku vanrednog stanja u Republici Srbiji.VIRTUELNE TURE KROZ KULTURNE SADRŽAJE

VIRTUELNE TURE KROZ KULTURNE SADRŽAJEDIGITALNA SOLIDARNOST

DIgitalne sadržaje u oblasti kulture možete pogledati  OVDE

 PARLAMENTARNI IZBORI 2020 – OBAVEŠTENJE

Odlukom Republičke izborne komisije od 17. marta 2020. godine, prekidaju se sve izborne radnje za vreme trajanja vanrednog stanja. Izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, biće nastavljen u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.

U skladu sa gore navedenim, Konzulat Republike Srbije u Strazburu neće do daljeg primati nove zahteve građana za glasanje u inostranstvu. Konzulat će po prestanku vanrednog stanja izdati saopštenje o eventualnom nastavku izbornih radnji.KORONA VIRUS- VAŽNO OBAVEŠTENJEPARLAMENTARNI IZBORI 2020

PARLAMENTARNI IZBORI 2020

PRIJAVA ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU

Pozivamo sve punoletne građane Republike Srbiјe, koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, da glasaјu u Konzulatu u Strazburu na izborima za narodne poslanike zakazanim za 26. april 2020. godine. Uslov јe da su upisani u јedinstveni birački spisak i da do ponoći 4. aprila 2020. godine (zakonski rok) podnesu Konzulatu u Strazburu, sledeća dokumenta:

1. Zahtev za glasanje u inostranstvu

Zahtev za glasanje u inostranstvu (Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak za glasanje u inostranstvu) mora biti svojeručno potpisan. Zahtev možete preuzeti OVDE

2. Fotokopija važećeg dokumenta

Uz zahtev je obavezno priložiti fotokopiju važećeg dokumenta: pasoša ili lične karte Republike Srbije.

U slučaju da lice nije upisano u jedinstveni birački spisak, potrebno je istovremeno sa Zahtevom za glasanje u inostranstvu, podnese i Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak Republike Srbije. Zahtev možete preuzeti OVDE. Da li je lice upisano u jedinstveni birački spisak moguće je proveriti na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave https://upit.birackispisak.gov.rs 

Podnošenje prijave

Prijave se mogu podneti lično u Konzulatu Republike Srbije u Strazburu, ili slanjem zahteva i fotokopije ličnog dokumenta putem pošte na adresu Konzulata RS u Strazuru 26, Avenue de la Foret Noire, 67000 Strazbur ili na e-mail: konzulat.strazbur@mfa.rs

Važno

Državljani Republike Srbije koji poseduju važeća dokumenta ali nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, ne mogu da se prijave za glasanje u inostranstvu.KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

KONKURSIMA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU, možete pristupiti OVDE

 OTVARANJE POZORISTA MAILLON U STRAZBURU

Dana 1. oktobra 2019.g. u prisustvu predsednika Francuske, Gradonačelnika Strazbura i najviših zvaničnika Grada Strazbura i regiona Grand Est, departmana Bas-Rhin i Haut-Rhin i konzularnih predstavnika, konzul RS prisustvovala je otvaranju pozorišta „Maillon“ u Strazburu.

VIše od šest nedelja pre otvaranja za publiku, koje je planirano za 23-24.novembar o.g. u pratnji alzaških zvaničnika Predsednik Emanuel Makron inaugurisao je pozorište „Maillon“, u fazi završetka radova koje potpisuje arhitekta Umberto Napolitano.REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI ODBOR UNESKA 2019-2023

Za više informacija pogledajte brošuru: http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf

 PRVA MANIFESTACIJA „DANI KONZULATA“ U STRAZBURU

Dana 18. maja o.g. održani su 1.-vi Dani konzulata u kojima je učestvovalo više od 27 od 44 prisutnih predstavništava u Strazburu, čime se omogućilo velikoj publici da otkriju ulogu i funkciju konzulata: predstavljanje svojih zemalja i njihovih državljana, te pomoć njihovim državljanima.


Opširnije...
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO

Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO  možete preuzeti ovde.Vesti
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu
Odluka o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore
Otvaranje Nedelje frankofonije u Strazburu
Konzul Carić na liturgiji povodom Sretenja i Dana državnosti
Konzul Carić sa predsednikom regiona Grand Est Lerojem
Konkurs za sufinanisiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE
Proslava crkvene slave sveta Petka u Lugresu
Intervju konzula Carića za list Dijaspora dnevno: Srbi u Francuskoj su vredni i obrazovani, patriote privržene matici
Konkurs za sufinanisiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta, u oblasti Obrazovanja
KNJIGA ŽALOSTI U KONZULATU RS U STRAZBURU
POPIS STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2022.GODINE
PRIJAVA BIRAČA ZA GLASANJE U KONZULATU RS U STRAZBURU
PRIJAVLЈIVANJE ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU DO 12. MARTA
VUČIĆ: SLAVEĆI SRETENJE ŠALЈEMO PORUKU DA ŽELIMO SLOBODNU, JAKU I MODERNU SRBIJU
SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA DELEGACIJOM FRANCUSKE RAZVOJNE AGENCIJE
SELAKOVIĆ: GLAS SRBIJE SE DANAS MNOGO PAŽLJIVIJE SLUŠA U PARIZU
SELAKOVIĆ: OBJEDINITI JOŠ VIŠE SRPSKU DIJASPORU U FRANCUSKOJ
SELAKOVIĆ U PARIZU POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK KRALJEVIMA PETRU I ALEKSANDRU KARAĐORĐEVIĆU
SELAKOVIĆ I LE DRIJAN: DUBOKI ODNOSI SRBIJE I FRANCUSKE
SELAKOVIĆ: SARADNJA SRBIJE I FRANCUSKE BELEŽI KONSTANTAN NAPREDAK
OTVARANJE KLASTERA 4 VAŽNA PREKRETNICA ZA SRBIJU
REFERENDUM: GLASANJE U INOSTRANSTVU
OBAVEŠTENЈE ZA BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANЈU BIRAČKOG PRAVA NA REPUBLIČKOM REFERENDUMU
SELAKOVIĆ: ODNOSI I SARADNJA S FRANCUSKOM U DUHU STRATEŠKOG PARTNERSTVA
SELAKOVIĆ RAZGOVARAO SA ŽIOFREOM I AMBASADORIMA EU
SRBIJA OČEKUJE PODRŠKU ZA OTVARANJE KLASTERA DO KRAJA GODINE
VAŽNA ULOGA UNESKA ZA OČUVANJE SRPSKE BAŠTINE NA KOSMETU
PREDSEDNIK VUČIĆ PRIMIO AKREDITIVNA PISMA NOVOIMENOVANOG AMBASADORA REPUBLIKE FRANCUSKE
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA KONFERENCIJI UJEDINJENIH NACIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA COP26 ODRŽANOJ U GLAZGOVU
KONTINUIRANA KOMUNIKACIJA SRBIJE SA EU O DALJIM REFORMAMA
SELAKOVIĆ PRED SBUN: DIJALOG I PRIMENA POSTIGNUTIH DOGOVORA JEDINI PRAVI PUT ZA REŠAVANJE OTVORENIH PITANJA
SASTANAK NA VISOKOM NIVOU POSVEĆEN OBELEŽAVANJU 60. GODIŠNJICE POKRETA NESVRSTANIH ZEMALJA
SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA AMBASADORIMA ZEMALJA KVINTE
PREDSEDNICA VLADE BRNABIĆ NA GLOBALNOM КOVID-19 SAMITU U ORGANIZACIJI BELE KUĆE
SASTANAK SA ČLANOVIMA DELEGACIJE SENATA REPUBLIKE FRANCUSKE
SELAKOVIĆ: SRBIJA TRAJNO OPREDELJENA ZA INTENZIVNU SARADNJU NA SVIM NIVOIMA SA FRANCUSKOM
OPROŠTAJNA POSETA AMBASADORA REPUBLIKE FRANCUSKE
PREDSEDNIK VUČIĆ: ODLUČILI SMO - NAŠ CILJ JE EU, ALI JE KINA VAŽAN PARTNER
SRBIJA OSTVARILA VELIKI USPEH U OBLASTI DIGITALIZACIJE
ČESTITKA PREDSEDNIKU REPUBLIKE FRANCUSKE
MINISTAR SELAKOVIĆ ČESTITAO NACIONALNI DAN FRANCUSKE
SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA NAČELNIKOM GENERALŠTABA VOJSKE REPUBLIKE FRANCUSKE
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA
VUČIĆ I FALKONI: DALJE JAČANJE ODNOSA SRBIJE I FRANCUSKE
MINISTAR SELAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU USLUGU „E-KONZULAT“
PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO PUTEM VIDEO LINKA SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE MMF
SASTANAK SA REGIONALNIM DIREKTOROM SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA EVROPU
SZO OCENILA IMPRESIVNIM PROCES IMUNIZACIJE U SRBIJI
SELAKOVIĆ: PRIŠTINA ISTRAJAVA U KAMPANJI MRŽNJE PREMA SRPSKOM NARODU
SELAKOVIĆ: POLITIČKI EKSTREMIZAM ALBANACA NA KIM SVE JAČI
SRBIJA OPREDELJENA ZA INTENZIVNIJU SARADNJU SA MEĐUNARODNOM ORGANIZACIJOM FRANKOFONIJE
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA 17. MART 2004. GODINE - POGROM NA KOSOVU I METOHIJI
REPUBLIKA SRBIJA U MESECU FRANKOFONIJE
FRANCUSKI PRIVREDNICI ZAINTERESOVANI ZA ULAGANJA U SRBIJI
SELAKOVIĆ: BORBA PROTIV SVIH OBLIKA KRIMINALA PRIORITET VLADE SRBIJE
ODRŽAN PRVI SASTANAK RADNE GRUPE ZA SARADNJU SA MEĐUNARODNOM ORGANIZACIJOM FRANKOFONIJE
MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI PORFIRIJE IZABRAN ZA PATRIJARHA SRPSKOG
SASTANAK SA AMBASADOROM REPUBLIKE FRANCUSKE
VUČIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA DIJALOG O KIM, ALI NEĆE BITI PONIŽAVANA
PREDSEDNIK VUČIĆ U RADNOJ POSETI PARIZU
KOMUNIKACIJA VUČIĆA I MAKRONA UČESTALA, SUSRET ODLIČNA STVAR
VUČIĆ: SRBIJA PO RASTU PRVA U EVROPI
VUČIĆ: SRBIJA OSTAJE NA KURSU POBEDNIČKE POLITIKE STABILNOSTI
PREDSEDNICA VLADE SRBIJE PRVA EVROPSKA PREMIJERKA KOJA JE PRIMILA ANTIKOVID VAKCINU
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
SASTANAK SA AMBASADORIMA ZEMALJA ČLANICA EU AKREDITOVANIH U SRBIJI I ŠEFOM DELEGACIJE EU
VODIČ KROZ MERE PODRŠKE RAZVOJU INOVATIVNE PRIVREDE
REŽIM ULASKA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLIKU FRANCUSKU
ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA
VAŽNO OBAVEŠTENJE - LAŽNI SAJT ZA PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA
KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
PARLAMENTARNI IZBORI 2020
KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
VIRTUELNE TURE KROZ KULTURNE SADRŽAJE
DIGITALNA SOLIDARNOST
PARLAMENTARNI IZBORI 2020 – OBAVEŠTENJE
KORONA VIRUS- VAŽNO OBAVEŠTENJE
PARLAMENTARNI IZBORI 2020
KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
OTVARANJE POZORISTA MAILLON U STRAZBURU
REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI ODBOR UNESKA 2019-2023
PRVA MANIFESTACIJA „DANI KONZULATA“ U STRAZBURU
Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva "Kosova" u UNESCO
Arhiva vesti