| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:00 – 16:00 časova
Rad sa strankama samo u prethodno zakazanom terminu: 09:00 - 12:00 časova i svake prve subote u mesecu

Praznici

Adresa
26, Avenue de la Forêt Noire
67000 Strasbourg
France

Telefon: + 33388 / 353-980 Lokacija/Mapa
Faks:     + 33388 / 360-949 Konzularna nadležnost
E-mail: consulate.strasbourg@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.strasbourg.mfa.gov.rs  
Telefon za hitne slučajeve +33388/353980  
(van radnog vremena)

Zakazivanje termina za konzularne usluge isključivo putem internet platforme eKonzulat.

1 osoba = 1 termin, 1 termin = 1 usluga, za svaku osobu i za svaku uslugu morate imati zakazan termin.

 


 
 
 
Konzul Carić na liturgiji povodom Sretenja i Dana državnosti

 

Konzul Republike Srbije dr Slavoljub Carić prisustvovao je danas liturgiji povodom Sretenja i proslave Dana državnosti Republike Srbije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Strazburu. Liturgiju je služio sveštenik protojerej Petar Lukić.


Konzul Carić sa predsednikom regiona Grand Est Lerojem

Konzul Slavoljub Carić se 8. februara 2024. godine sreo sa Frankom Lerojem, predsednikom regiona Grand Est, koji je na predavanju u Udruženju evropskih parlamentaraca govorio o sebi, regionu i prioritetima svog rada. 

Leroj je izabran za predsednika regiona Grand Est 13. januara 2023. godine, nasledivši svog prethodnika Žana Rotnera.Prethodno je gospodin Leroj bio gradonačelnik grada Epernea više od 22 godine, od 2000. do 2023. godine. U međuvremenu, pridružio se Regionalnom savetu Grand Est 2016. godine, a nakon  izbora 2021. godine izabran je za prvog potpredsednika regionu, zadužen za životnu sredinu, ekološku tranziciju i dekarbonizaciju što su ujedno prioriteti njegovog sadašnjeg mandata.

Inače, region Grand Est je nastao 1. januara 2016. spajanjem Alzasa, Šampanj-Ardena i Lorene. Njega čini 10 departmana. Sa više od 5,5 miliona stanovnika, ima udeo od 8,4% u populaciji Francuske. Duboko evropski, region Grand Est je jedini region u Francuskoj koji deli granice sa 4 zemlje: Nemačkom, Belgijom, Luksemburgom i Švajcarskom. To je i najveća francuska regija po broju opština i vodeći poljoprivredni region Francuske i drugi industrijski region Francuske.


Konkurs za sufinanisiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
 
Obaveštavamo Vas da je Odlukom MSP br. 24/30-2024/01 od 19. januara 2024. godine raspisan Konkurs za sufinanisiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.
 
Konkurs će biti otvoren u periodu od 1. februara 2024. godine (od 15.30 časova) do 12. februara 2024. godine (do 15.30 časova).
 
Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:

Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova