| |     latinica | english  
Насловна
ПРОСЛАВА ФРАНЦУСКО - СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА У САНСУ, 19. мај 2018. године

Дана 19. маја о.г. у департману Yonne (Јон), у граду Сaнс, у организацији Удружења „Шумадија –Сaнс“ уприличена је прва прослава Српско-Француског пријатељства, на којој је присуствовали представници локалне власти, наши грађани, представник Амбасаде РС у Паризу и Конзул РС у Стразбуру.

Том приликом свечаност је отворила градоначелник Marie Louisse Fort, која је нагласила да су активности удружења од значаја за културни развој општине и њену диверсификацију. Председник удружења Горан Радосављевић је истакао значај историјског пријатељства два народа, након чега је приређен прикладан програм историјат самог удружења са освртом на догађаје које су приређивали током свог досадашњег рада. Прослава је настављена обиласком катедрале Нотре-Даме у Сaнсу уз предавање професора Бернарда Броуса, историчара и присуством свечаном отварању за овај регион значајне историјске изложбе “Le Petit Senon“ која је посвећена археолошким открићима и историјским изворима о животу Гала на овом подручју.

Након тога, у вечерњим сатима, организована је масовна прослава (приредба и игранка), уз бројније присуство наших грађана.

Овој свечаној прослави присуствовао је, на позив председника клуба и г. Dominique Huard, помоћник градоначелника Санса, са којим је договорена даља сарадња у представљању културних пројеката значајних за Републику Србију.ПРОСЛАВА СРПСКЕ (ПРАВОСЛАВНЕ) НОВЕ ГОДИНЕ

Конзул - шеф Конзулата је дана 13. јануара 2018. године, заједно са многобројним грађанима, по позиву председнјика Клуба  ,,Никола Тесла,, у Киргенсхаиму, надомак Милуза, прославила Српску Православну Нову годину.

Након одржаног пригодног програма ђака допунске наставе на српском језику и њиховог представљања наученог о Бадњем дану, Божићу и Новој години кроз музичко-сценске симболе српске културе, под вођством редовног наставника Снежане Милетић, присутнима се обратила и конзул. Она је, честитала Православну Нову годину свим присутним грађанима, у своје и у име државе Републике Србије, обећала им да ће Конзулат и даље давати пуну подршку животу и раду ових људи, као и сваку помоћ која је неопходна у решавању њихових питања, те им пожелела да буду поносни на своју Србију.

Прослави је присуствовао и Michael Cheray, помоћник градоначелника Киргенсхаима, са којим је договорена даља сарадња у представљању културних пројеката значајних за Републику Србију.ПОСЕТА ЦРКВИ У VALMONTU, SAINT AVOLD

Дана 29. октобра 2017, поводом обележавања Свете Петке у православној цркви у Saint Avold-u, Valmont, православни свештеник отац Петар Лукић и француски православни свештеник Архимандрит Иларион одржали су службу посвећену овој светитељки, али и миру и напредку свих хришћана.

Приликом посете конзул се упознала са историјом настанка ове цркве, која обележава 51. годину постојања, а коју су својим трудом и радом изградили сами грађани пореклом из Србије и Републике Српске, као израз потребе за духовним центром и местом окупљања, далеко од матице. Настављени су раније започети разговори о потреби да се у овом месту организује допунска настава српског језика за децу, након прикупљања тачног броја заинтересоване деце.

Својом посетом, конзул је, пружила пуну подршку животу и раду ових људи и сваку помоћ која је неопходна у решавању конзуларних питања ових грађана на свом јурисдикционом подручју.ПРОСЛАВА ЦРКВЕНЕ СЛАВЕ СВЕТЕ ПЕТКЕ У МЕСТУ LOUGRES, MONBELIJAR

 

 

 

Конзул - шеф Конзулата Анђелка Шимшић, посетила је цркву у месту LOUGRES, Monbelijar, поводом догађаја обележавања црквене славе Света Петка, 22. октобра 2017. године, где ју је са животом православних хришћана у овој француској области Алзас, упознао православни свештеник отац Петар Лукић.

 

Након одржане службе посвећене овој светитељки и молитве за мир и напредак свих хришћана, редован наставник допунске наставе на српском језику, Снежана Милетић, представила је ђаке допунске српске школе са овог простора, који су након отпеване химне својим пригодним програмом поздравили присутне.

 

Својом посетом, конзул је, пружила пуну подршку животу и раду ових људи и сваку помоћ која је неопходна у решавању конзуларних питања свих грађана на свом јурисдикционом подручју.

 

Наредне недеље 29. октобра 2017. године, предвиђено је да конзул присуствује црквеној прослави Свете Петке у месту SAINT Avold, Valmont, где српска црква постоји већ 5о година.ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА

Секретаријат за културу

Београд, Трг републике 3

расписује

ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕН ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ  НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Расписивач конкурса:

Град Београд - Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу.

Задатак конкурса:

Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Простор у коме треба осмислити спомен-обележје чини део реконструисаног Студентског трга који постаје пешачка зона, а према пројекту архитекте Бориса Подреке.

Очекује се да то буде у језику савремене визуелне уметности.

Тип конкурса:

По врсти, конкурс је јавни.

Према учесницима, конкурс је отворени.

По облику, конкурс је двостепени.

Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.

Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.

Подлоге:

Конкурсни материјал учесници конкурса могу преузети без надокнаде на веб-порталу Града Београда (http://www.beograd.rs/)  и Друштва архитеката Београда (http://www..dab.rs/) од 30. марта 2017. године.

Рокови:

Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године.

Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).

Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.

Наградни фонд:

Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен, биће одабрано 6 (шест) радова.

Награде у укупном износу нето наградног фонда од 19.000 евра биће додељене према следећој расподели:

-прва награда 8.000 евра

-друга награда 5.000 евра

-трећа награда 3.000 евра-

и три једнако вредна откупа од по 1.000 евра.

Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалишта на територији Републике Србије исплаћују се у динарској противвредности.

Првонаграђени рад биће одабран за реализацију.

Жири конкурса:

-професор Борис Подрека, архитекта,

-академик Душан Оташевић, сликар

-академик Владимир Величковић, сликар,

-професор Чедомир Васић, сликар и

-Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.Избори за Председника Републике, гласање у иностранству

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније  пет дана пре закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак података о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача;  јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упис тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само уа лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписанјо у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис података о томе да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалиштву једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатск-конзуларних представништава Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе - www.mduls.gov.rs. уношењем података o јединственом матичном броју грађана.

 

На сајту републичке изборне комисије (http:www.rik.parlament.gov.rs/) постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике, 2. априла о.г.

 

 


Oпширније...
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЋЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ -ОТУЋЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија - као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ") -и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у циљу отуђивања следећих непокретности...


Oпширније...
Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у UNESCO

Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у UNESCO - погледајте овде.Вести
ПРОСЛАВА ФРАНЦУСКО - СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА У САНСУ, 19. мај 2018. године
ПРОСЛАВА СРПСКЕ (ПРАВОСЛАВНЕ) НОВЕ ГОДИНЕ
ПОСЕТА ЦРКВИ У VALMONTU, SAINT AVOLD
ПРОСЛАВА ЦРКВЕНЕ СЛАВЕ СВЕТЕ ПЕТКЕ У МЕСТУ LOUGRES, MONBELIJAR
ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ
Избори за Председника Републике, гласање у иностранству
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЋЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ -ОТУЋЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у UNESCO
Архива вести