| |     latinica | english  
Насловна
Обележавање Дана победе над фашизмом у Другом светском рату

            Поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату делегација Републике Србије на челу са амбасадорком Републике Србије при Савету Европе Сузаном Грубјешић и Конзулом Републике Србије у Стразбуру, др Славољубом Царићем, посетила је војно гробље Кроненбург у Стразбуру, где су, између осталих сахрањени војници из Србије.

           Том приликом положен је на главни споменик палим борцима ловоров венац са пригодним текстом који је исписан на ленти у боји државне заставе.

 

 Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова 14. марта 2024. године донело је одлуку бр. 24-596/30-2024/01 о суфинансирању пројеката који својим квлаитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити на следећим линковима:

www.mfa.rs

https://dijaspora.gov.r/konkursi2024Отварање Недеље франкофоније у Стразбуру

Конзул Славољуб Царић присуствовао је 15. марта 2024. године церемонији отварања недеље франкофоније у Стразбуру.
Том приликом срео се са Jean Hansmaennelom, председником Француске Алијансе у Стазбуру и  Deniom Bahadir Ben El Habbes, директорком Француске Алијансе у Стразбуру. Упознао их је са одлуком Владе РС да Република Србија постане пуноправни члан Организације за франкофонију. Такође, говорио је о многобројним везама Републике Србије и Републике Француске у области образовања и културе.
Током недеље франкофоније, која званично почиње 18. марта 2024. године, биће одржане три конференције, вече музике и поезије Африке и Кариба, као и изложба слика под називом „С оне стране граница“.  Конзул Царић на литургији поводом Сретења и Дана државности

Конзул Републике Србије др Славољуб Царић присуствовао је данас литургији поводом Сретења и прославе Дана државности Републике Србије у Српској православној цркви у Стразбуру. Литургију jе служио свештеник протојереј Петар Лукић.Конзул Царић са председником региона Гранд Ест Леројем

 

Конзул Славољуб Царић се 8. фебруара 2024. године срео са Франком Леројем, председником региона Гранд Ест, који је на предавању у Удружењу европских парламентараца говорио о себи, региону и приоритетима свог рада.

Лерој је изабран за председника региона Гранд Ест 13. јануара 2023. године, наследивши свог претходника Жана Ротнера. Претходно је господин Лерој био градоначелник града Епернеа више од 22 године, од 2000. до 2023. године. У међувремену, придружио се Регионалном савету Гранд Ест 2016. године, а након  избора 2021. године изабран је за првог потпредседника региону, задужен за животну средину, еколошку транзицију и декарбонизацију што су уједно приоритети његовог садашњег мандата.

Иначе, регион Гранд Ест је настао 1. јануара 2016. спајањем Алзаса, Шампањ-Ардена и Лорене. Њега чини 10 департмана. Са више од 5,5 милиона становника, има удео од 8,4% у популацији Француске. Дубоко европски, регион Гранд Ест је једини регион у Француској који дели границе са 4 земље: Немачком, Белгијом, Луксембургом и Швајцарском. То је и највећа француска регија по броју општина и водећи пољопривредни регион Француске и други индустријски регион Француске.Конкурс за суфинанисирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо Вас да је Одлуком МСП бр. 24/30-2024/01 од 19. јануара 2024. године расписан Конкурс за суфинанисирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.Конкурс ће бити отворен у периоду од 1. фебруара 2024. године (од 15.30 часова) до 12. фебруара 2024. године (до 15.30 часова).

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs

www.dijaspora.gov.rs/konkursi.htmlПрослава црквене славе света Петка у Лугресу

Конзул Републике Србије др Славољуб Царић, присуствовао је, 22.10.2023. године, прослави црквене славе света Петка у Лугресу, за подручје парохије Монбелијар и Белфор. Литургију су служили свештеници протојереј Петар Лукић и јеромонах Максим Илић.Интервју конзула Царића за лист Дијаспора дневно: Срби у Француској су вредни и образовани, патриоте привржене матици

Конзул Републике Србије у Стразбуру, др Славољуб Царић, је за лист Дијаспора дневно дао интервју на тему активности Конзулата Републике Србије у Стразбуру у досадашњем и наредном периоду. Конзул је такође похвалио профил дијаспоре на свом конзуларном подручју.

Цео интерву можете прочитати кликом на линк Дијаспора дневно.Конкурс за суфинанисирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување , неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета, у области Образовања.

Обавештавамо Вас да је Одлуком МСП бр. 256/30-2023/01 ос 12. октобра 2023. године, расписан Конкурс за суфинанисирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување , неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета, у области Образовања. 

Конкурс ће бити отворен у периоду од 13. октобра 2023. године до 23.октобра 2023. године.

Све информације о начинима пријављивања и условима самог Конкурса можете пронаћи путем линка http://www.dijsapora.gov.rs/konkursi2023.php

 КЊИГА ЖАЛОСТИ У КОНЗУЛАТУ РС У СТРАЗБУРУ

Одлуком Владе Републике Србије од 3.маја 2023 године, поводом трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" проглашена је тродневна жалост на читавој територији Републике Србије почевши од петка 05.маја закључно са недељом 07.мајем 2023.године.

Конзулат Републике Србије у Стразбуру изражава искрено саучешће породицама настрадалих и захваљује у њихово име на порукама подршке у ненадокнадивом губитку. Књига жалости биће отворена од 05 маја до 07. маја 2023.

Саучешће се може уручити електронским путем: consulate.strasbourg@mfa.rsПОПИС СТАНОВНИШТВА, ДОМАЋИНСТАВА И СТАНОВА 2022.ГОДИНЕ

1. Попис становништва, домаћинстава и станова се спроводи у Р. Србији у периоду од 1. до 31. октобра 2022.године.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОЛОЖИО ЗАКЛЕТВУ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА ГОДИШЊЕМ САСТАНКУ СВЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ И АМБАСАДОРИМА ДРЖАВА ЧЛАНИЦА ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.


Oпширније...
ПРИЈАВА БИРАЧА ЗА ГЛАСАЊЕ У КОНЗУЛАТУ РС У СТРАЗБУРУ

Конзулат Републике Србије у Стразбуру обавештава држављане Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији који желе да своје бирачко право на предстојећим изборима, расписаним за 3. април 2022. године, остваре у Конзулату РС у Стразбуру да до 12. марта 2022. године могу поднети

Захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству. Захтев се може поднети лично у Конзулату РС у Стразбуру, 26, Avenue de la Foret Noire, 67000 Strasbourg, поштом, e-mail: konzulat.strazbur@mfa.rs

Уз читко попуњен образац потребно је доставити и читљиву копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

Моле се бирачи да пре пријављивања изврше увид у јединствени бирачки списак на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије - www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak и провере да ли су уписани у ЈБС.

Уколико лице није уписано, потребно је поднети и захтев за упис у јединствени бирачки списак.

Уколико буде довољно пријављених бирача, Републичка изборна комисија ће донети одлуку о отварању бирачког места у Стразбуру.

1. Нови формулар за упис у Јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ

2. Нови формулар за упис чињенице да ће бирач гласати у иностранству можете преузети ОВДЕПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ДО 12. МАРТА

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:


Oпширније...
ВУЧИЋ: СЛАВЕЋИ СРЕТЕЊЕ ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЖЕЛИМО СЛОБОДНУ, ЈАКУ И МОДЕРНУ СРБИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.


Oпширније...
БЕОГРАД ДОБИЈА ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.


Oпширније...
САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ФРАНЦУСКЕ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Француске развојне агенције (AFD) са којом је разговарао о стратешком партнерству и сарадњи између две земље, као и о пројектима на којима ће Србија и Француска блиско сарађивати у предстојећем периоду.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ГЛАС СРБИЈЕ СЕ ДАНАС МНОГО ПАЖЉИВИЈЕ СЛУША У ПАРИЗУ

 

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је, на крају дводневне званичне посете Француској, да се глас Србије данас у Паризу много пажљивије слуша, што је резултат политике председника Србије Александра Вучића и његовог личног односа са председником Француске Емануелом Макроном.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ОБЈЕДИНИТИ ЈОШ ВИШЕ СРПСКУ ДИЈАСПОРУ У ФРАНЦУСКОЈ

Министар спољних послова Никола Селаковић данас се, на крају дводневне званичне посете Француској, састао у Паризу са представницима српске дијаспоре, са којима је разговарао о положају Срба у тој земљи и потреби да се удружења окупе у заједничком деловању на неговању свог идентитета, али и промоцији Србије и српске културе.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ У ПАРИЗУ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК КРАЉЕВИМА ПЕТРУ И АЛЕКСАНДРУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић положио је данас у Паризу венац на Споменик краљу Петру и краљу Александру Карађорђевићу, и истакао том приликом да је за Србију и Србе Француска увек имала посебно место и значај, и да о томе сведочи, не само историјско савезништво, већ и савремени односи наших држава.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ И ЛЕ ДРИЈАН: ДУБОКИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, након разговора са шефом француске дипломатије Жан-Ивом Ле Дријаном, да је нашој земљи подршка Француске веома важна, посебно у областима евроинтеграција и економије.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: САРАДЊА СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ БЕЛЕЖИ КОНСТАНТАН НАПРЕДАК

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић званичну посету Француској започео је састанком у Националној скупштини где је разговарао са представницима оба дома Парламента.


Oпширније...
ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА 4 ВАЖНА ПРЕКРЕТНИЦА ЗА СРБИЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

На основу члана 16. став 2. и члана 24. став 3. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 и 90/21), Министарство државне управе и локалне самоуправе

ОБАВЕШТАВА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.


Oпширније...
ПОДРШКА ФРАНЦУСКЕ ПОДСТИЦАЈ ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ И РЕГИОНА

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са новоименованим амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром да је сарадња и партнерство са Француском на веома високом нивоу, пре свега захваљујући отвореном политичком дијалогу званичника двеју земаља.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ОДНОСИ И САРАДЊА С ФРАНЦУСКОМ У ДУХУ СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРСТВА

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са новоименованим амбасадором Француске Пјером Кошаром.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ЖИОФРЕОМ И АМБАСАДОРИМА ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.


Oпширније...
СРБИЈА ОЧЕКУЈЕ ПОДРШКУ ЗА ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.


Oпширније...
ВАЖНА УЛОГА УНЕСКА ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ НА КОСМЕТУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИМИO АКРЕДИТИВНА ПИСМА НОВОИМЕНОВАНОГ АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Француске Пјера Кошара, пожелео му добродошлицу и изразио уверење да ће и у току његовог амбасадорског мандата бити настављен успешан развој српско-француске сарадње на основама традиционалног пријатељства и договореног стратешког партнерства.


Oпширније...
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА COP26 ОДРЖАНОЈ У ГЛАЗГОВУ

Обраћање председника републике србије на конференцији уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову


Oпширније...
КОНТИНУИРАНА КОМУНИКАЦИЈА СРБИЈЕ СА ЕУ О ДАЉИМ РЕФОРМАМА

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ПРЕД СБУН: ДИЈАЛОГ И ПРИМЕНА ПОСТИГНУТИХ ДОГОВОРА ЈЕДИНИ ПРАВИ ПУТ ЗА РЕШАВАЊЕ ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а


Oпширније...
САСТАНАК НА ВИСОКОМ НИВОУ ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ &=: ГОДИШЊИЦЕ ПОКРЕТА НЕВРСТАНИХ ЗЕМАЉА

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатељства и сарадње.


Oпширније...
САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА КВИНТЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадоре земаља чланица Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефа Делегације Европске уније, који су затражили деескалацију кризе на северу Косова и Метохије.


Oпширније...
ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ У ЊУЈОРКУ СА 28 ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈЕ О ЕКОНОМСКИМ УСПЕСИМА СРБИЈЕ И СИТУАЦИЈИ НА КИМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Oпширније...
ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Oпширније...
ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД-19 САМИТУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БЕЛЕ КУЋЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.


Oпширније...
САСТАНАК СА ЧЛАНОВИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ СЕНАТА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас делегацију Сената Републике Француске и том приликом истакао да Србија и Француска стално потврђују своје истинско и постојано пријатељство, као и опредељење да сарађују у свим областима од заједничког интереса. С тим у вези, председник Вучић је навео примере успешне економске сарадње, какво је учешће еминентних француских компанија у управљању аеродромом и изградњи метроа у Београду, и истакао значај заједничких пројеката за економски напредак наше земље.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ТРАЈНО ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ИНТЕНЗИВНУ САРАДЊУ НА СВИМ НИВОИМА СА ФРАНЦУСКОМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са делегацијом Групе пријатељства Француска-Западни Балкан у Сенату Француске, коју је предводила сенаторка Марта де Сидрак.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА ПРОДУБЉИВАЊЕ ПОЛИТИЧКИХ И ЕКОНОМСКИХ ВЕЗА СА ФРАНЦУСКОМ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић имао је данас опроштајни састанак са одлазећим амбасадором Републике Француске Жан-Лујем Фалконијем.


Oпширније...
ОПРОШТАЈНА ПОСЕТА АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Републике Француске Жан-Луја Фалконија, коме је захвалио за преданост јачању српско-француских односа, показанy током боравка у Београду.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СВЕ СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ У ОРУЖАНОЈ АКЦИЈИ „ОЛУЈА“

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

 


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ОДЛУЧИЛИ СМО - НАШ ЦИЉ ЈЕ ЕУ, АЛИ ЈЕ КИНА ВАЖАН ПАРТНЕР

 

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.


Oпширније...
СРБИЈА ОСТВАРИЛА ВЕЛИКИ УСПЕХ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.


Oпширније...
ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је председнику Републике Француске Емануелу Макрону честитку поводом националног празника, у којој се, између осталог, каже:


Oпширније...
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ЧЕСТИТАО НАЦИОНАЛНИ ДАН ФРАНЦУСКЕ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је честитку министру за Европу и спољне послове Жан-Иву Ле Дријану поводом националног дана Француске.


Oпширније...
САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА НАЧЕЛНИКОМ ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је начелника Генералштаба оружаних снага Републике Француске генерала армије Франсоa Лекоантра, са којим је констатовао да су билатерални односи двеју земаља у успону, укључујући и сарадњу у области одбране.


Oпширније...
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.


Oпширније...
ВУЧИЋ И ФАЛКОНИ: ДАЉЕ ЈАЧАЊЕ ОДНОСА СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је амбасадора Републике Француске Жан-Луја Фалконија, са којим је разговарао о билатералним односима, напретку наше земље на европском путу, као и о ситуацији у региону и будућности дијалога Београда и Приштине.


Oпширније...
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПРЕДСТАВИО НОВУ УСЛУГУ „Е-КОНЗУЛАТ“

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.


Oпширније...
САСТАНАК СА РЕГИОНАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЕВРОПУ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.


Oпширније...
СЗО ОЦЕНИЛА ИМПРЕСИВНИМ ПРОЦЕС ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА ИСТРАЈАВА У КАМПАЊИ МРЖЊЕ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ АЛБАНАЦА НА КИМ СВЕ ЈАЧИ

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.


Oпширније...
СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ИНТЕНЗИВНИЈУ САРАДЊУ СА МЕЂУНАРОДНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ФРАНКОФОНИЈЕ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са Групом франкофоних амбасадора (ГАФ) у Србији, са којима је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Међународне организације Франкофоније.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА 17. МАРТ 2004. ГОДИНЕ - ПОГРОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.


Oпширније...
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом фрнакофоном заједницом у свету обележава "Месец Франкофоније". За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Конзулат Републике Србије у Стразбуру вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.ФРАНЦУСКИ ПРИВРЕДНИЦИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА УЛАГАЊА У СРБИЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са делегацијом француских привредника – МЕДЕФ, чије компаније послују у многим земљама света, али и на тржишту Србије, и том приликом оценила да тако бројна делегација доказује заинтересованост за улагање у нашу земљу.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: БОРБА ПРОТИВ СВИХ ОБЛИКА КРИМИНАЛА ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.


Oпширније...
ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА САРАДЊУ СА МЕЂУНАРОДНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ФРАНКОФОНИЈЕ

 

У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
САСТАНАК СА АМБАСАДОРОМ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Републике Француске Жан-Луја Фалконија, са којим је разговарао о билатералним односима, у светлу прошлонедељне посете Паризу и састанка са председником Емануелом Макроном.


Oпширније...
ВУЧИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ДИЈАЛОГ О КИМ, АЛИ НЕЋЕ БИТИ ПОНИЖАВАНА

 

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У РАДНОЈ ПОСЕТИ ПАРИЗУ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у радној посети Паризу, где се састао са председником Републике Француске Емануелом Макроном, са којим је разговарао о односима Београда и Приштине, европском путу Србије и подршци Француске на том путу, као и билатералним односима две земље.


Oпширније...
KОМУНИКАЦИЈА ВУЧИЋА И МАКРОНА УЧЕСТАЛА, СУСРЕТ ОДЛИЧНА СТВАР

Kомуникација између председника Србије и Француске Александра Вучића и Емануела Макрона је веома учестала, поручио је вечерас министар спољних послова Никола Селаковић, додајући да је одлична ствар да се председник Србије, чак и у тренутним међународним околностима обележеним епидемијом Ковида-19, виђа или чује са светским лидерима.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ И ГУЈОН ЧЕСТИТАЛИ САВИНДАН

 

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ЗА ПОЛИТИКУ: ГОДИНА ПОДМЛАЂИВАЊА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

 

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


Oпширније...
РЕФОРМЕ У ОБЛАСТИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА У ФОКУСУ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније о наставку спровођења реформи на путу Србије ка чланству у Европској унији.


Oпширније...
ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.


Oпширније...
СВАКИ СРБИН У ДИЈАСПОРИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЛОБИСТА

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.


Oпширније...
ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПРВА ЕВРОПСКА ПРЕМИЈЕРКА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА АНТИКОВИД ВАКЦИНУ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

 

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.


Oпширније...
САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.


Oпширније...
ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ

ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕРЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИКУ ФРАНЦУСКУ

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У РЕПУБЛИКУ ФРАНЦУСКУОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА

ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА

ЗА СРБЕ У РЕГИОНУ

 

ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА

ЗА ДИЈАСПОРУВАЖНО САОПШТЕЊЕ - ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Саопштење Министарства за државну управу и локалну самоуправу можете прочитати ОВДЕ.КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Све информације о конкурсима и процедури пријављивања можете пронаћи ОВДЕПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2020

ПРИЈАВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Позивамо све пунолетне грађане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште на територије Републике Србије, да гласају у Стразбуру на изборима за народне посланике заказаним за 21 јун 2020. године. Услов је да су уписани у јединствени бирачки списак и да до поноћи 30. мајa 2020. године ( законски рок ) поднесу Конзулату Републике Србије у Стразбуру, следећа документа

1. Захтев за гласање у иностранству Захтев за гласање у иностранству ( Захтев за упис у јединствени бирачки списак за гласање у иностранству) мора бити својеручно потписан. Захтев можете преузети ОВДЕ

2. Фотокопија важећег документа

Уз захтев је обавезно приложити фотокопију важећег документа: пасоша или личне карте Републике Србије.

У случају да лице није уписан у јединствени бирачки списак, потребно је истовремено за Захтевом за гласање у иностранству, поднесе и Захтев за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије. Захтев можете преузети ОВДЕ. Да ли је лице уписано у јединствени бирачки списак могуће је проверити на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Подношење пријава

Пријаве се могу поднети лично у Конзулату Републике Србије у Стразбуру, или слањем захтева и фотокопије личног документа путем поште на адресу Consulat de la République de Serbie, 26 avenue de la Forêt-Noire, 67000 Strasbourg, или на е-мејл:  konzulat.strazbur@mfa.rs

Важно

Држављани Републике Србије који поседују важећа документа али немају пријављено пребивалиште у Републици Србији, не могу да се пријаве за гласање у иностранству.КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Одлуком Министарства спољних послова Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре поништени су и биће поново расписани по престанку ванредног стања у Републици СрбијиВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕ

ВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТ

Дигиталне садржаје у области културе можете погледати ОВДЕ

 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2020- ОБАВЕШТЕЊЕ

Одлуком Републичке изборне Комисије од 17. марта 2020. године, прекидају се све изборане радње за време трајања ванредног стања. Изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, биће настављен у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

У складу са горенаведеним, Конзулат Репбублике Србије у Стразбуру неће до даљег примати нове захтеве грађана за гласање у иностранству. Конзулат ће по престанку ванредног стања издати саопштење о евентуалном наставку изборних радњи.КОРОНА ВИРУС - ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2020

ПРИЈАВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Позивамо све пунолетне грађане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште на територије Републике Србије, да гласају у Стразбуру на изборима за народне посланике заказаним за 26. април 2020. године. Услов је да су уписани у јединствени бирачки списак и да до поноћи 4. април 2020. године ( законски рок ) поднесу Конзулату Републике Србије у Стразбуру, следећа документа

1. Захтев за гласање у иностранству

Захтев за гласање у иностранству ( Захтев за упис у јединствени бирачки списак за гласање у иностранству) мора бити својеручно потписан. Захтев можете преузети ОВДЕ.

2. Фотокопија важећег документа

Уз захтев је обавезно приложити фотокопију важећег документа: пасоша или личне карте Републике Србије.

У случају да лице није уписан у јединствени бирачки списак, потребно је истовремено за Захтевом за гласање у иностранству, поднесе и Захтев за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије. Захтев можете преузети ОВДЕ. Да ли је лице уписано у јединствени бирачки списак могуће је проверити на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Подношење пријава

Пријаве се могу поднети лично у Конзулату Републике Србије у Стразбуру, или слањем захтева и фотокопије личног документа путем поште на адресу Consulat de la République de Serbie, 26 avenue de la Forêt-Noire, 67000 Strasbourg, или на е-мејл: consulate.strasbourg@mfa.rs.

Важно

Држављани Републике Србије који поседују важећа документа али немају пријављено пребивалиште у Републици Србији, не могу да се пријаве за гласање у иностранству.КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

КОНКУРСИМА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ, можете приступити овдеФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ је у циљу испуњавања Законом одређених циљева израдила Финансијски водич за повратнике коме можете приступити преко линка у прилогу:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfОТВАРАЊЕ ПОЗОРИШТА МАЈОН У СТРАЗБУРУ

Дана 1. октобра 2019. године у присуству председника Француске, Градоначелника Стразбура и највиших званичника Града Стразбура и региона Велики Исток, департмана Ба-Ран и О-Ран и конзуларних представника, конзул РС, присуствовала је отварању позоришта Мајон у Стразбуру.

Више о д шест недеља пре отварања за публику, које је планирано за 23-24.новембар 2019.о.г. у пратњи алзашких званичника Председник Емануел Макрон инаугурисао је позориште Мајон у фази завршетка радова, које потписује архитекта умберто Наполитано.РЕПУБЛИКА СРБИЈА – КАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ ОДБОР УНЕСКА 2019-2023

За више информација погледајте брошуру:http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdfПРВА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ КОНЗУЛАТА“ У СТРАЗБУРУ

Дана 18. маја о.г. одржани су 1.-ви Дани конзулата у којима је учествовало више од 27 од 44 присутних представништава у Стразбуру, чиме се омогућило великој публици да открију улогу и функцију конзулата: представљање својих земаља и њихових држављана, те помоћ њиховим држављанима.


Oпширније...
OБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ОД ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА У КИРГЕНСХАЈМУ

Дана 20. октобра о.г. у Градској кући општине Киргенсхајм, надомак Милуза, у организацији Клуба „Никола Тесла“ свечано је обележена Стогодишњица од завршетка Првог светског рата пројекцијом документарног филма „Србија у Великом рату“ аутора Слађане Зарић. Поред тога, у фоајеу Градске куће, тога дана, посетиоци су могли да виде и изложбу Српско-француског пријатељства за време Првог Светског рата, чији је аутор Алексис Труд (Alexis Troude), професор геополитике Универзита у Версају.


Oпширније...
ИЗЛОЖБА СРПСКО-ФРАНСУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА, 28. СЕПТЕМБАР-7.ОКТОБРА 2018.ГОДИНЕ, У САНСУ

У департману Yonne (Јон), у граду Санс, у организацији Удружења „Шумадија –Санс“ свечано је отворена изложба Српско-француског пријатељства за време Првог Светског рата, којој је присуствовали представници локалне власти, наши грађани, Алексис Труд (Alexis Troude), професор геополитике Универзита у Версају и Конзул РС у Стразбуру.


Oпширније...
ЕВРОПСКИ ФЕСТИВАЛ СТРИПА У СТРАЗБУРУ (STRASBULLES), 8.-10. ЈУНА 2018.ГОДИНЕ

Република Србија је, од стране градоначелника г. Роландса Риса и организатора фестивала стрипа, позвана да буде почасни гост Фестивала Стрипа, који се одржава у Стразбуру 11-ти пут ове године.


Oпширније...
ПРОСЛАВА ФРАНЦУСКО - СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА У САНСУ, 19 мај 2018,године

Дана 19. маја о.г. у департману Yonne (Јон), у граду Сaнс, у организацији Удружења „Шумадија –Сaнс“ уприличена је прва прослава Српско-Француског пријатељства, на којој је присуствовали представници локалне власти, наши грађани, представник Амбасаде РС у Паризу и Конзул РС у Стразбуру.


Oпширније...
ПРОСЛАВА СРПСКЕ (ПРАВОСЛАВНЕ) НОВЕ ГОДИНЕ

Конзул - шеф Конзулата је дана 13. јануара 2018. године, заједно са многобројним грађанима, по позиву председнјика Клуба  ,,Никола Тесла,, у Киргенсхаиму, надомак Милуза, прославила Српску Православну Нову годину.


Oпширније...
Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у UNESCO

Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у UNESCO - погледајте овде.Вести
Обележавање Дана победе над фашизмом у Другом светском рату
Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
Отварање Недеље франкофоније у Стразбуру
Конзул Царић на литургији поводом Сретења и Дана државности
Конзул Царић са председником региона Гранд Ест Леројем
Конкурс за суфинанисирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Прослава црквене славе света Петка у Лугресу
Интервју конзула Царића за лист Дијаспора дневно: Срби у Француској су вредни и образовани, патриоте привржене матици
Конкурс за суфинанисирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување , неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета, у области Образовања.
КЊИГА ЖАЛОСТИ У КОНЗУЛАТУ РС У СТРАЗБУРУ
ПОПИС СТАНОВНИШТВА, ДОМАЋИНСТАВА И СТАНОВА 2022.ГОДИНЕ
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОЛОЖИО ЗАКЛЕТВУ
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА ГОДИШЊЕМ САСТАНКУ СВЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА
СЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ И АМБАСАДОРИМА ДРЖАВА ЧЛАНИЦА ЕУ
ПРИЈАВА БИРАЧА ЗА ГЛАСАЊЕ У КОНЗУЛАТУ РС У СТРАЗБУРУ
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ДО 12. МАРТА
ВУЧИЋ: СЛАВЕЋИ СРЕТЕЊЕ ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЖЕЛИМО СЛОБОДНУ, ЈАКУ И МОДЕРНУ СРБИЈУ
БЕОГРАД ДОБИЈА ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ
САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ФРАНЦУСКЕ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ
СЕЛАКОВИЋ: ГЛАС СРБИЈЕ СЕ ДАНАС МНОГО ПАЖЉИВИЈЕ СЛУША У ПАРИЗУ
СЕЛАКОВИЋ: ОБЈЕДИНИТИ ЈОШ ВИШЕ СРПСКУ ДИЈАСПОРУ У ФРАНЦУСКОЈ
СЕЛАКОВИЋ У ПАРИЗУ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК КРАЉЕВИМА ПЕТРУ И АЛЕКСАНДРУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ
СЕЛАКОВИЋ И ЛЕ ДРИЈАН: ДУБОКИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ
СЕЛАКОВИЋ: САРАДЊА СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ БЕЛЕЖИ КОНСТАНТАН НАПРЕДАК
ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА 4 ВАЖНА ПРЕКРЕТНИЦА ЗА СРБИЈУ
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ
ПОДРШКА ФРАНЦУСКЕ ПОДСТИЦАЈ ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ И РЕГИОНА
СЕЛАКОВИЋ: ОДНОСИ И САРАДЊА С ФРАНЦУСКОМ У ДУХУ СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРСТВА
СЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ЖИОФРЕОМ И АМБАСАДОРИМА ЕУ
СРБИЈА ОЧЕКУЈЕ ПОДРШКУ ЗА ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА ДО КРАЈА ГОДИНЕ
ВАЖНА УЛОГА УНЕСКА ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ НА КОСМЕТУ
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИМИO АКРЕДИТИВНА ПИСМА НОВОИМЕНОВАНОГ АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА COP26 ОДРЖАНОЈ У ГЛАЗГОВУ
КОНТИНУИРАНА КОМУНИКАЦИЈА СРБИЈЕ СА ЕУ О ДАЉИМ РЕФОРМАМА
СЕЛАКОВИЋ ПРЕД СБУН: ДИЈАЛОГ И ПРИМЕНА ПОСТИГНУТИХ ДОГОВОРА ЈЕДИНИ ПРАВИ ПУТ ЗА РЕШАВАЊЕ ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА
САСТАНАК НА ВИСОКОМ НИВОУ ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ &=: ГОДИШЊИЦЕ ПОКРЕТА НЕВРСТАНИХ ЗЕМАЉА
САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА КВИНТЕ
ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ
СЕЛАКОВИЋ У ЊУЈОРКУ СА 28 ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈЕ О ЕКОНОМСКИМ УСПЕСИМА СРБИЈЕ И СИТУАЦИЈИ НА КИМ
ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ НАТО
ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД-19 САМИТУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БЕЛЕ КУЋЕ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ
САСТАНАК СА ЧЛАНОВИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ СЕНАТА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ТРАЈНО ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ИНТЕНЗИВНУ САРАДЊУ НА СВИМ НИВОИМА СА ФРАНЦУСКОМ
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА ПРОДУБЉИВАЊЕ ПОЛИТИЧКИХ И ЕКОНОМСКИХ ВЕЗА СА ФРАНЦУСКОМ
ОПРОШТАЈНА ПОСЕТА АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СВЕ СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ У ОРУЖАНОЈ АКЦИЈИ „ОЛУЈА“
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ОДЛУЧИЛИ СМО - НАШ ЦИЉ ЈЕ ЕУ, АЛИ ЈЕ КИНА ВАЖАН ПАРТНЕР
СРБИЈА ОСТВАРИЛА ВЕЛИКИ УСПЕХ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ
ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ЧЕСТИТАО НАЦИОНАЛНИ ДАН ФРАНЦУСКЕ
САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА НАЧЕЛНИКОМ ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА
ВУЧИЋ И ФАЛКОНИ: ДАЉЕ ЈАЧАЊЕ ОДНОСА СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПРЕДСТАВИО НОВУ УСЛУГУ „Е-КОНЗУЛАТ“
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ММФ
САСТАНАК СА РЕГИОНАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЕВРОПУ
СЗО ОЦЕНИЛА ИМПРЕСИВНИМ ПРОЦЕС ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ
СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА ИСТРАЈАВА У КАМПАЊИ МРЖЊЕ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ
СЕЛАКОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ АЛБАНАЦА НА КИМ СВЕ ЈАЧИ
СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ИНТЕНЗИВНИЈУ САРАДЊУ СА МЕЂУНАРОДНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ФРАНКОФОНИЈЕ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА 17. МАРТ 2004. ГОДИНЕ - ПОГРОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ
ФРАНЦУСКИ ПРИВРЕДНИЦИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА УЛАГАЊА У СРБИЈИ
СЕЛАКОВИЋ: БОРБА ПРОТИВ СВИХ ОБЛИКА КРИМИНАЛА ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ СРБИЈЕ
ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА САРАДЊУ СА МЕЂУНАРОДНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ФРАНКОФОНИЈЕ
МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ
САСТАНАК СА АМБАСАДОРОМ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ
ВУЧИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ДИЈАЛОГ О КИМ, АЛИ НЕЋЕ БИТИ ПОНИЖАВАНА
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У РАДНОЈ ПОСЕТИ ПАРИЗУ
KОМУНИКАЦИЈА ВУЧИЋА И МАКРОНА УЧЕСТАЛА, СУСРЕТ ОДЛИЧНА СТВАР
СЕЛАКОВИЋ И ГУЈОН ЧЕСТИТАЛИ САВИНДАН
СЕЛАКОВИЋ ЗА ПОЛИТИКУ: ГОДИНА ПОДМЛАЂИВАЊА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ
РЕФОРМЕ У ОБЛАСТИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА У ФОКУСУ ВЛАДЕ СРБИЈЕ
ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ
СВАКИ СРБИН У ДИЈАСПОРИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЛОБИСТА
СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ
ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПРВА ЕВРОПСКА ПРЕМИЈЕРКА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА АНТИКОВИД ВАКЦИНУ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ
ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ
РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИКУ ФРАНЦУСКУ
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ - ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2020
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
ВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕ
ДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТ
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2020- ОБАВЕШТЕЊЕ
КОРОНА ВИРУС - ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2020
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ФИНАНСИЈСКИ ВОДИЧ ЗА ПОВРАТНИКЕ
ОТВАРАЊЕ ПОЗОРИШТА МАЈОН У СТРАЗБУРУ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА – КАНДИДАТ ЗА ИЗВРШНИ ОДБОР УНЕСКА 2019-2023
ПРВА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ КОНЗУЛАТА“ У СТРАЗБУРУ
OБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ОД ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА У КИРГЕНСХАЈМУ
ИЗЛОЖБА СРПСКО-ФРАНСУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА, 28. СЕПТЕМБАР-7.ОКТОБРА 2018.ГОДИНЕ, У САНСУ
ЕВРОПСКИ ФЕСТИВАЛ СТРИПА У СТРАЗБУРУ (STRASBULLES), 8.-10. ЈУНА 2018.ГОДИНЕ
ПРОСЛАВА ФРАНЦУСКО - СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА У САНСУ, 19 мај 2018,године
ПРОСЛАВА СРПСКЕ (ПРАВОСЛАВНЕ) НОВЕ ГОДИНЕ
Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у UNESCO
Архива вести