| |     latinica | english  
Насловна
ОДЛУКА О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поштовани суграђани,
Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић, донео

 

ОДЛУКУ О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА
ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Избори ће се одржати у недељу, 17. децембра 2023. године. 

Обавештавамо вас да сви пунолетни грађани, држављани Републике Србије, који се налазе у Републици Француској, а који желе да гласају, могу то да учине само уколико се до суботе, 25. новембра 2023. године (рок истиче у поноћ тог дана) пријаве за гласање у иностранству и то дипломатско-конзуларном представништву у којем намеравају да гласају или општинској, односно градској управи по месту пребивалишта у земљи.

Неопходно је попунити Захтев за упис у бирачки списак податка, да ће бирач гласати у иностранству (захтев можете преузети ОВДЕ), без обзира да ли сте раније гласали у иностранству.

Попуњен захтев (или захтеве), уз копију важећег личног документа Републике Србије (пасоша, ишчитане личне карте), могуће је доставити путем поште (адреса: Consulat de la République de Serbie Strasbourg, 26, Avenue de la Forêt Noire 67000 Strasbourg), на мејл конзулата (consulate.strasbourg@mfa.rs) или лично, у овом Kонзулату, радним данима.

Јурисдикционо подручје Kонзулата Р. Србије у Стразбуру обухвата: 10 AUBE25 DOUBS, 51 MARNE, 52 HAUTE MARNE, 54 MEURTHE & MOSELLE, 55 MEUSE, 57 MOSELLE, 58 NIEVRE, 67 BASRHIN, 68 HAUTRHIN, 70 HAUTE SAONE, 88 VOSGES, 89 YONNE, 90 TERRITOIRE DE BELFORT.

За остале делове Француске, надлежна је Амбасада Р. Србије у Паризу. Бирачко право у овом конзулату могу остварити и они држављани Р. Србије који поуздано знају да ће 17.12.2023. туристички боравити у Стразбуру. Услов је да се претходно пријаве на наш бирачки списак, на основу следећег упутства, односно поступка пријаве:   

Обавештење о поступку пријаве: Да би се остварило бирачко право, држављани Републике Србије могу на основу Јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије (МДУЛС) односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs

а) уколико је лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се дипломатско-конзуларном представништву подноси само Захтев за упис у бирачки списак података у иностранству;

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

 б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:

 - Захтев за упис у Јединствен бирачки списак и

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

 

Неопходно је попунити "Захтев за упис у бирачки списак података, да ће бирач гласати у иностранству", без обзира да ли сте раније гласали у иностранству.

 


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
ОДЛУКА О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЗАКАЗИВАЊЕ
Конзуларна надлежност
URAĐENE biometrijske putne isprave
Путне исправе
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари