Printer Friendly Version Konzul Carić sa predsednikom regiona Grand Est Lerojem @ 8 February 2024 12:13 PM

Konzul Slavoljub Carić se 8. februara 2024. godine sreo sa Frankom Lerojem, predsednikom regiona Grand Est, koji je na predavanju u Udruženju evropskih parlamentaraca govorio o sebi, regionu i prioritetima svog rada. 

Leroj je izabran za predsednika regiona Grand Est 13. januara 2023. godine, nasledivši svog prethodnika Žana Rotnera.Prethodno je gospodin Leroj bio gradonačelnik grada Epernea više od 22 godine, od 2000. do 2023. godine. U međuvremenu, pridružio se Regionalnom savetu Grand Est 2016. godine, a nakon  izbora 2021. godine izabran je za prvog potpredsednika regionu, zadužen za životnu sredinu, ekološku tranziciju i dekarbonizaciju što su ujedno prioriteti njegovog sadašnjeg mandata.

Inače, region Grand Est je nastao 1. januara 2016. spajanjem Alzasa, Šampanj-Ardena i Lorene. Njega čini 10 departmana. Sa više od 5,5 miliona stanovnika, ima udeo od 8,4% u populaciji Francuske. Duboko evropski, region Grand Est je jedini region u Francuskoj koji deli granice sa 4 zemlje: Nemačkom, Belgijom, Luksemburgom i Švajcarskom. To je i najveća francuska regija po broju opština i vodeći poljoprivredni region Francuske i drugi industrijski region Francuske.