Printer Friendly Version Конзул Царић са председником региона Гранд Ест Леројем @ 8 February 2024 12:03 PM

 

Конзул Славољуб Царић се 8. фебруара 2024. године срео са Франком Леројем, председником региона Гранд Ест, који је на предавању у Удружењу европских парламентараца говорио о себи, региону и приоритетима свог рада.

Лерој је изабран за председника региона Гранд Ест 13. јануара 2023. године, наследивши свог претходника Жана Ротнера. Претходно је господин Лерој био градоначелник града Епернеа више од 22 године, од 2000. до 2023. године. У међувремену, придружио се Регионалном савету Гранд Ест 2016. године, а након  избора 2021. године изабран је за првог потпредседника региону, задужен за животну средину, еколошку транзицију и декарбонизацију што су уједно приоритети његовог садашњег мандата.

Иначе, регион Гранд Ест је настао 1. јануара 2016. спајањем Алзаса, Шампањ-Ардена и Лорене. Њега чини 10 департмана. Са више од 5,5 милиона становника, има удео од 8,4% у популацији Француске. Дубоко европски, регион Гранд Ест је једини регион у Француској који дели границе са 4 земље: Немачком, Белгијом, Луксембургом и Швајцарском. То је и највећа француска регија по броју општина и водећи пољопривредни регион Француске и други индустријски регион Француске.