Printer Friendly Version ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE @ 7 November 2023 02:37 PM
 
 
 
Poštovani sugrađani,
Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, doneo
 
 
 
ODLUKU O RASPISIVANJU IZBORA
ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE
 
Izbori će se održati u nedelju, 17. decembra 2023. godine. 
 
Obaveštavamo vas da svi punoletni građani, državljani Republike Srbije, koji se nalaze u Republici Francuskoj, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ukoliko se do subote, 25. novembra 2023. godine (rok ističe u ponoć tog dana) prijave za glasanje u inostranstvu i to diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji.
 
Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podatka, da će birač glasati u inostranstvu (zahtev možete preuzeti OVDE), bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.
 
Popunjen zahtev (ili zahteve), uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, iščitane lične karte), moguće je dostaviti putem pošte (adresa: Consulat de la République de Serbie Strasbourg, 26, Avenue de la Forêt Noire 67000 Strasbourg), na mejl konzulata (consulate.strasbourg@mfa.rs) ili lično, u ovom Konzulatu, radnim danima.
 
Jurisdikciono područje Konzulata R. Srbije u Strazburu obuhvata: 10 AUBE, 25 DOUBS, 51 MARNE, 52 HAUTE MARNE, 54 MEURTHE & MOSELLE, 55 MEUSE, 57 MOSELLE, 58 NIEVRE, 67 BAS – RHIN, 68 HAUT – RHIN, 70 HAUTE SAONE, 88 VOSGES, 89 YONNE, 90 TERRITOIRE DE BELFORT.
 
Za ostale delove Francuske, nadležna je Ambasada R. Srbije u Parizu. Biračko pravo u ovom konzulatu mogu ostvariti i oni državljani R. Srbije koji pouzdano znaju da će 17.12.2023. turistički boraviti u Strazburu. Uslov je da se prethodno prijave na naš birački spisak, na osnovu sledećeg uputstva, odnosno postupka prijave:   
 
Obaveštenje o postupku prijave: Da bi se ostvarilo biračko pravo, državljani Republike Srbije mogu na osnovu Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije (MDULS) odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs
 
a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podataka u inostranstvu;
 
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu
 
 b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:
 
 - Zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i
 
- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.
 
 
 
Neophodno je popuniti "Zahtev za upis u birački spisak podataka, da će birač glasati u inostranstvu", bez obzira da li ste ranije glasali u inostranstvu.