Printer Friendly Version POPIS STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2022.GODINE @ 30 September 2022 12:55 PM

1. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova se sprovodi u R. Srbiji u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine.

U skladu sa članom 15. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, popisuju se “državljani R.Srbije na radu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima R. Srbije, delovima privrednih društava u inostranstvu, delovima banaka i drugih lica u finansijskom sektoru u inostranstvu, predstavništvima Privredne komore Srbije u inostranstvu, Organizaciji Ujedinjenih nacija, njenim organima i specijalizovanim agencijama i drugim međunarodnim organizacijama, kao i članova njihovih domaćinstava koji sa navedenim licima borave u inostranstvu”.

U svrhu popisa lica upućenih na rad u predstavništva R. Srbije u inostranstvu i članova njihovih porodica, Republički zavod za statistiku (RZS) je izradio posebnu aplikaciju kojoj se pristupa preko sledećeg linka:https://istcapi.stat.gov.rs/dkp

2. Povodom popisa državljana R. Srbije na boravku u inostranstvu, obaveštavamo da se popis sprovodi samo na teritoriji R. Srbije. U popisu se prikupljaju podaci i o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Za ta lica podatke daju članovi njihovih domaćinstava u R. Srbiji.

3. Istovremeno obaveštavamo da u periodu sprovođenja popisa, od 1. do 31. oktobra 2022. godine, Republički zavod za statistiku sprovodi Istraživanje o državljanima R. Srbije koji žive u inostranstvu a koje je namenjeno upravo državljanima koji, sa svim članovima svog domaćinstva ili kao samačko domaćinstvo, žive u inostranstvu. Upitnik će biti dostupan na sajtu RZS od 1. oktobra:  https://www.stat.gov.rs/

Svrha sprovođenja ovog istraživanja je da se dobije potpunija sliku o brojnosti, osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim i drugim karakteristikama državljana R. Srbije u inostranstvu.