Printer Friendly Version СЕЛАКОВИЋ: ГЛАС СРБИЈЕ СЕ ДАНАС МНОГО ПАЖЉИВИЈЕ СЛУША У ПАРИЗУ @ 20 December 2021 10:06 AM

Министар Селаковић је, сумирајући посету Француској, рекао да је она била изузетно добра и корисна и да је са званичницима те земље разговарао о развоју српско-француске сарадње на политичком и економском плану, као и на плану културе, али и о ситуацији у региону.

Шеф српске дипломатије је навео да је најважнији део његове посете био сусрет са министром иностраних послова Француске Жан-Ивом Ле Дријаном, за кога је рекао да је озбиљан дипломата, човек који је показао велику спремност да саслуша оно што су питања од значаја за Србију, и који је одао признање Србији на успесима у реформском процесу последњих година.

Министар Селаковић је пренео да је његов француски колега показао велику спремност да саслуша наше ставове по питањима од значаја за Србију, нарочито када је реч о дијалогу Београда и Приштине, те ситуацији у читавом региону.

„Поносимо се не само нашим некадашњим историјским савезништвом већ и оним што данас Француска и Србија раде, нарочито на пољу јачања економске и трговинске сарадње. У првих десет месеци ове године већ смо остварили економско-трговинску размену коју смо остварили у читавој претходној години, а то је 1,1 милијарди евра, тако да ћемо до краја ове године сигурно прећи 1,2 милијарде и доћи до 1,3 милијарде евра”, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је навео да је имао добре састанке и са француским парламентарцима, како са члановима Сената, тако и са члановима Народне скупштине.

„Разговарали смо о развоју српско-француске сарадње на политичком плану, на економском плану, на културном плану, али и о ситуацији у региону. Оно што је важно и што је резултат председникове политике и личног односа који је створен са председником Француске Републике је чињеница да се данас много пажљивије и много значајније слуша глас Србије и овде у Паризу. На унапређењу ових односа морамо да радимо још много”, поручио је шеф српске дипломатије.

Поводом привредне сарадње, министар Селаковић је навео да су француски инвеститори све присутнији на српском тржишту, а да се у току посете Француској састао се и са генералним директором француске компаније „Ванси“ која је добила концесију за управљање аеродромом у Београду.

Министар Селаковић је навео да та компанија управља многим аеродромима, од Јапана до Бразила, где развија један од својих највећих пројеката, и да се, као и ми, поноси оним што ради на аеродрому „Никола Тесла”.

17. децембар 2021. године