Printer Friendly Version ПОДРШКА ФРАНЦУСКЕ ПОДСТИЦАЈ ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ И РЕГИОНА @ 29 November 2021 10:40 AM

Брнабић је указала на значај отварања канцеларије Француске агенције за развој (ADF) у Србији, што је јасан показатељ заинтересованости те земље за дугорочније и темељније присуство у нашој земљи.

То је уједно, како је објаснила и значајан подстрек наставку сарадње на пројектима који се тичу улагања у путну и железничку инфраструктуру, као и изградњу водоводне и канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода.

Брнабић је истакла да је, захваљујући потписивању споразума између две владе, омогућен почетак радова на изградњи метроа у Београду и унапређењу енергетске ефикасности у Србији, што су кључни пројекти за нашу земљу и велики потенцијал за унапређење узајамних односа.

Она је истакла да Србија изузетно цени подршку Француске евроинтеграцијама, као и регионалним иницијативама, додајући да је то важан подстицај европском путу не само Србије, већ и региона у целости.

Премијерка је информисала саговорника о постигнутом у области реформи које се односе на владавину права и медијских слобода, при чему му је упутила позив да се прикључи Радној групи за заштиту и безбедност новинара.

Председница Владе је пожелела добродошлицу новом амбасадору и изразила уверење да ће и у току његовог амбасадорског мандата бити настављен успешан развој српско-француске сарадње на основама традиционалног пријатељства и договореног стратешког партнерства.

Кошар је, говорећи о развојној сарадњи, оценио да је Србија препозната као важан стратешки партнер и изразио уверење да ће француске компаније наставити да развијају свој посао у нашој земљи.

Он је такође изнео уверење да ће у будућности заједничких пројеката бити још више и да ће се додатно интензивирати сарадња и инвестиције у области обновљивих извора енергије, као и у еколошким пројектима.

Амбасадор је подсетио на недавну веома успешну посету премијерке Брнабић Француској, оценивши да две земље негују отворене и партнерске односе.

Кошар је нагласио да ће Француска наставити да подржава евроинтеграције Србије, пре свега кроз пружање експертске подршке у том процесу и да је уверен у то да ће имплементација реформи дати позитивне резултате.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs

24. новембар 2021.