Printer Friendly Version ФРАНЦУСКИ ПРИВРЕДНИЦИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА УЛАГАЊА У СРБИЈИ @ 16 March 2021 12:10 PM

Брнабић је истакла да су по својој вредности највећи француско-српски инвестициони пројекти сарадње концесија Аеродрома „Никола Тесла“ у Београду, пројекат санације београдске депоније Винча, изградња постројења за прераду комуналног отпада и производњу топлотне или електричне енергије, као и пројекат изградње метроа у Београду.

Према њеним речима, у овом тренутку две земље имају изузетно добру привредну и политичку сарадњу, најплодоноснију у последњих неколико година.

Представници француских компанија поручили су да је њихов долазак у Београд потврда визије коју имају у вези Србије.

Они су нагласили да им је наша земља важан и поуздан партнер, а да резултати које показујемо у вакцинацији становништва против заразне болести Ковид-19 и што упркос пандемији остварујемо значајан привредни раст је нешто што има моћ привлачења нових инвестиција.

На састанку je истакнуто да је интерес Србије да се наставе улагања и даљи развој трговинских односа са Француском, што подразумева раст размене и, пре свега, извоза, повећана улагања у области инфраструктуре, енергетике, индустрије, ИТ, пољопривреде.

Посебан акценат са обе стране стављен је на сарадњу у области „зелене транзиције“, односно заштите животне средине и обновљивих извора енергије.

Током разговора наглашено је да су компаније из Француске заинтересоване за сарадњу, не само када је реч о изградњи београдског метроа, већ и других инфраструктурних и грађевинских објеката, а да посебну пажњу Србија привлачи у области истраживања и развоја.

Премијерка је у том контексту потврдила да се наша земља налази у врху светских листа из те области и да су томе допринели разултати постигнути у научно-технолошким парковима у Београду, Нишу и Чачку.

Београд,

12. март 2021. године