Printer Friendly Version РЕФОРМЕ У ОБЛАСТИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА У ФОКУСУ ВЛАДЕ СРБИЈЕ @ 25 January 2021 09:29 AM

Брнабић је потврдила да пуноправно чланство у ЕУ остаје кључни спољнополитички приоритет Србије, нагласивши да су реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије.

Она је истакла да је Србија искрено посвећена спровођењу коренитих реформи у области правосуђа, борби против корупције, јачању независних институција и слободи медија, и додала да је у пракси већ много тога урађено.

Премијерка је упознала амбасадоре Квинте и шефа Делегације ЕУ са конкретним мерама које је Влада Србије до сада предузела у области владавине права и указала на даље испуњавање препорука ГРЕКО.

Према њеним речима, усвојена је иницијатива за измену Устава и прослеђена je Скупштини, изабрани су нови чланови Државног већа тужилаца, а ради се на успостављању јединственог и централизованог система за управљање предметима.

Ради се, како је навела, на даљем јачању сарадње са независним телима и институцијама, као и на унапређењу изборних услова, између осталог, формирањем Радне групе за унапређење изборних услова.

Она је указала на то да је, када је реч о слободи медија, Влада усвојила Акциони план за имплементацију Медијске стратегије и формирала Радну групу за безбедност новинара.

Амбасадори земаља Квинте поздравили су мере које је Влада Србије спровела, оценивши да су то охрабрујући кораци у добром правцу и представљају основу за убрзање процеса придруживања.

Брнабић је изразила очекивање да ће реформе које се спроводе бити препознате и адекватно вредноване и да ће 2021. године доћи до убрзања приступних преговора са Србијом.

Београд,

21. јануар 2021. године