Printer Friendly Version OБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ОД ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА У КИРГЕНСХАЈМУ @ 6 May 2019 01:11 PM

Дана 20. октобра о.г. у Градској кући општине Киргенсхајм, надомак Милуза, у организацији Клуба „Никола Тесла“ свечано је обележена Стогодишњица од завршетка Првог светског рата пројекцијом документарног филма „Србија у Великом рату“ аутора Слађане Зарић. Поред тога, у фоајеу Градске куће, тога дана, посетиоци су могли да виде и изложбу Српско-француског пријатељства за време Првог Светског рата, чији је аутор Алексис Труд (Alexis Troude), професор геополитике Универзита у Версају.

Свечано обележавање су кратким обраћањем отворили Миле Братуљевић, председник Клуба „Никола Тесла“, Michael Cheray, помоћник Градоначелника Киргенсхајма, и А.Шимшић, Конзул РС у Стразбуру, која је подсетила да је Србија дала небројене жртве за вредности цивилизације, за слободу и мир у човечанству, те за толеранцију и бољу будућност, и подсетила на француско-српско пријатељство рођено током тог рата.

По позиву Клуба, професор Труд који је дошао из Париза, у свом кратком излагању, након пројекције филма објаснио је догађаје који су изнедрили пријатељство српског и француског народа, као и тежину борбе коју је водио српски народ, стратешку позицију у биткама и неизмерну храброст и одлучност која је резултирала пробојем Солунског фронта, победом и потписивањем Примирја.

Догађају, који је показао културну и духовну неопоходност српског народа да ода вечну почаст својим славним и храбрим прецима присуствовали су: представници локалне власти, представници Клуба, наши грађани међу којима и наставник редовне наставе Снежана Милетић са својим ђацима, професор Алексис Труд и Конзул РС у Стразбуру.