Printer Friendly Version ИЗЛОЖБА СРПСКО-ФРАНСУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА, 28. СЕПТЕМБАР-7.ОКТОБРА 2018.ГОДИНЕ, У САНСУ @ 21 December 2018 11:40 AM

У департману Yonne (Јон), у граду Санс, у организацији Удружења „Шумадија –Санс“ свечано је отворена изложба Српско-француског пријатељства за време Првог Светског рата, којој је присуствовали представници локалне власти, наши грађани, Алексис Труд (Alexis Troude), професор геополитике Универзита у Версају и Конзул РС у Стразбуру.

Том приликом свечаност је отворио Горан Радосављевић, председник Удружења који је нагласио потребу да се сетимо историјског пријатељства два народа и да наставимо да га негујемо.

Конзул је у свом говору истакла да је неопходно неговати „културу сећања“ и указала на немерљиве жртве народа који су гинули за цивилизацијске вредности човечанства, међу којима се увек у првим редовима налазио и српски народ, који је у великом рату доживео демографску катастрофу од које се Србија ни до данас није опоравила. Истовремено, захвалила се на помоћи коју је пружио народ Француске, који је бринуо о српском народу да преживи голготу рата, на сећању на српске и остале жртве у Првом светском рату, које не смемо препустити забораву ни после 100 година.

Професор Труд, који је истовремено и аутор изложбе, у свом излагању, појаснио је тежину борбе коју је водио српски народ, стратешку позицију у биткама и неизмерну храброст и одлучност која је резултирала победом и потписивањем Примирја. Изложбени материјал сачињен је од исечака из француских извора из тог времена: новинских чланака, фотографија, сачуваних писама, текстова о херојству нашег народа на француком језику.

На затварању изложбе, коју ће посетити и ђаци допунске српске школе, предвиђено је приказивање филма аутора Слађане Зарић, Србија у Великом рату, који нам је ауторка доставила у електронској верзији.